Bewust bezig zijn met digitale post lezen

Bewust bezig zijn met digitale post lezen

4 februari 2018 0

Phishing mail, niet te verwarren met mijn achternaam, hengelen naar persoonlijke gegevens middels misleidende emails, of proberen software te installeren waarmee jouw computer gekaapt kan worden en zelfs verkeerd kan worden ingezet?

Naast alert blijven vallen in 9 van de 10 zaken een aantal zaken op bij Phishing email.

Afzender lijkt van een officieel adres te komen tot je dieper kijkt naar wat nu exact email adres is. Bij Outlook.com (voorheen hotmail) kun je het eigenlijke reply adres eenvoudig achterhalen door er met je muis boven op te gaan staan (zonder iets aan te klikken)

In clients als Outlook valt het ook gelijk op op moment je email opent en naar Afzender adres kijkt

Indien je dit ziet kun je je e-mailbericht beter gelijk weggooien.

Ook kun je veelal over de inhoud van de email vraagtekens zetten, aanhef is bij Phishing vaak zeer onpersoonlijk waar normale bedrijven veelal begroeten met voorletters, voornaam, achternaam, aanhef etc.

Ook links in emails zijn niet wat het lijkt. In onderstaande voorbeeld zien we naast ontbreken van een aanhef ook een voor het oog betrouwbare link staan, echter verwijst de daadwerkelijke link naar een hele andere site. Ook dit soort informatie is op te vragen door er met de muis op de link te gaan staan (niets aanklikken) en de daadwerkelijke link zal verschijnen.

Let bij e-mails van onbekende afzenders ook op de bijlagen, ook hierin kunnen niet wenselijke toepassingen gestart worden bij “per ongeluk” openen van zo’n bijlage.

Meer informatie en bij twijfels over een email (Bij voorkeur niet openen) is te vinden oa. https://www.fraudehelpdesk.nl