M365 Dynamische “Mail Distributie” Group / Lijst

M365 Dynamische “Mail Distributie” Group / Lijst

18 juni 2024 0

Een scenario wat ik geregeld tegenkom in het werkveld, men wil een distributielijst hebben waarbij een nieuwe medewerker standaard wordt toegevoegd aan een maillijst en wanneer een medewerker weg gaat deze uit de lijst wordt verwijderd. Om procedures te vereenvoudigen kun je binnen M365 ook werken met Dynamische lijsten en hierbij queries aanmaken. Omdat er ook omgevingen zijn waarbij een “gedeelde mailbox” als “gebruikers mailbox” is aangemaakt zijn hier wat condities voor nodig. Ik hoop met dit stukje dat dit voor meer mensen behulpzaam is.

In mijn voorbeeld moet een gebruiker voldoen aan een aantal condities, voldoet hij/zij er niet aan dan zal hij/zij niet worden toegevoegd aan deze lijst.

Condities die ik heb gebruikt: Een geldig email address, Account moet enabled zijn en account moet een licentie hebben. Ook heb ik er een paar exclusions aan toegevoegd omdat een aantal “shared mailboxen” wel een licentie hebben maar niet aan de lijst hoeven worden toegevoegd. Dit is in afbeelding hieronder in geel gearceerd

Mijn syntax uitgeschreven:
(user.mail -match “@emailadres.nl”) and (user.accountEnabled -eq true) and (user.assignedPlans -any (assignedPlan.servicePlanId -ne “” -and assignedPlan.capabilityStatus -eq “Enabled”)) -and (user.userPrincipalName -notin [“administration@emailadres.nl“, “contact@emailadres.nl“, “servicedesk@emailadres.nl“])

ps. De email adressen zijn fictief en gebruikt voor dit voorbeeld, deze moet je aanpassen naar jouw voorkeuren.